analog-digital-tv.asp

Fra analog til digital TV

Hvad skete der den 1. nov 2009?
Som bekendt stoppede det analoge antenne-signal den 1. november 2009.
Det betød ikke at alle antenner bleve overflødige, som mange udbydere prøvede på at give udtryk for, men derimod at de udsendte signaler fra antennemasterne skiftede fra analoge til digitale signaler.

Til levering af signalerne fra antennemasterne havde staten valgt firmaet Boxer TV, som allerede opererede i Sverige.
Meningen var at Boxer TV skulle være klar til at levere i hele Danmark senest den 1. november 2009, men allerede den 1. februar 2009 var de langt foran tidsplanen, og startede op i Jylland og en del af Fyn.

I modsætning til de 4 tv-signaler der sendtes på det analoge net, forventede Boxer TV at levere 29 tv-signaler fra antennemasterne.
Lige som hos andre udbydere, skulle det koste et månedligt beløb at få leveret signalerne fra Boxer TV, men intensionen var at levere mindre og billigere 'pakker'.


Hvis man i dag har et analogt (almindeligt) TV, er der vel ingen der er i tvivl om at man skal have en nodtager til hvert TV, Video eller DVD-optager.
På samme måde er det med digital-TV. Der skal en (digital)modtager til hvert apparat.
Disse modtagere kan købes for ca. 350,00Kr, og er af og til på tilbud hos Netto, Aldi og Harald-Nyborg.

De kanaler der kunne modtages gratis på en antenne, skulle også i fremtiden være gratis (bortset fra medie-licensen). De bliver bare sendt digitalt i stedet for analogt. Derudover startede DR to nye kanaler, som også er gratis, nemlig DR-K og DR-RamaSjang. Disse to kanaler skulle sende med en komprimering der hedder MPEG4, og de nuværende kanaler sender med MPEG2, men skifter til MPEG4 i 2012.
Hvis man skal anskaffe nyt udstyr (TV - DVD-optager m.v.), vil det være en god idé at anskaffe udstyr der kan modtage MPEG4.
Det er ikke nok at producenten hævder at f.eks. en DVD-optager kan indspille/afspille MPEG4. Modtageren i TVet eller DVDen kan stadig godt være MPEG2, og kan så ikke modtage de nye signaler.
Flere forhandlere prøvede stadig (juni 2010) at sælge udstyr der kun kunne modtage MPEG2 signaler, men det ville blive ubrugeligt i løbet af 2012. En anden ting man skal kigge efter er at f.eks. en DVB-T modtager kan modtage DVB-T2, som er den kommende standard for modtagelse af video fra antenne.
DVB = Digital Video Broadcast = Digital Video Udsendelse og T = Terestial = TV-Antenne.


Dagens foto